Muhsin Yazıcıoğlu Cad. No: 31/24 Çukurambar-Çankaya / ANKARA - TÜRKİYE

Astım

Astım, çeşitli uyarıcılar nedeniyle solunum yollarının kasılarak daralması, yapışkan balgamın hava yollarını tıkaması ve aşırı duyarlılık sonucu “solunum güçlüğü”ne neden olan kronik inflamatuar bir hastalıktır.

Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, kalıtımsal etkenlerin önem taşıdığı bilinmektedir. Aynı ailede astıma yakalanma oranı artmaktadır. Astım bulaşıcı bir hastalık değildir. Astım, özellikle çocuklarda hafif bir tablo gösterirse belirtiler (%50-60) tamamen kaybolabilir. Ancak yetişkin astımlıların belirtileri çoğu kez ömür boyu kalıcıdır.

Hastalarda zaman zaman hırıltılı nefes alıp vermeler, nefes darlığı ve öksürük görülür. Astımda belirtilerin aniden ortaya çıkmasına astım atağı veya astım krizi adı verilir. Bu durumda hastalarda ağır bir nefes darlığı olur. Soğuk hava, sigara dumanı ve kirli hava, mikrobik hastalıklar, aşırı yorgunluk, fiziki aktivite, polenler, hayvan tüyleri gibi maddeler ve psikolojik bozukluklar atakları tetiklemektedir.

Astım benzeri yakınması olanlar öncelikle, evde tüylü hayvan beslememeli, varsa dışarıda tutmalıdır. Sigara, sprey, parfüm gibi duman ve kokular evden uzak tutulmalıdır. Astımlı kişinin yatak odasındaki halı ve kilim gibi tozu ve küfü çeken eşyalar kaldırılmalıdır. Yatak takımları toz geçirmeyen fermuarlı nevresim takımları ile kaplanmalı, çarşaf ve nevresimler sık sık ve iyice kurutulmalıdır. Ev ve odaları havalandırmaya özen gösterilmelidir.

Tedavide Astım Ataklarını durdurmak için çabuk açıcılar diyebileceğimiz rahatlatıcı ilaçlara ve akciğerleri korumak ve astım ataklarının başlamasını önlemek için de astımdaki temel sorun olan hava yolundaki iltihabın azaltılmasına yönelik olarak koruyucu ilaçlara gereksinim vardır. Korunma yöntemleri ve ilaçların yeterli olmadığı durumlarda aşı tedavisi de uygulanmaktadır.

Astım Tedavisinde dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri doktorunuzun tavsiyelerine aynen uymak ve düzenli kontrollere devam etmektir.